A felhasználó tulajdonában lévő berendezések üzemeltetése, karbantartása, fejlesztése a tulajdonos feladata. A javítási, karbantartási feladatokat úgy célszerű szervezni, hogy az ún. fűtési időszakban (szeptember 15-től május 15-ig) csak rendkívül indokolt esetben - üzemzavar esetén - történhet munkavégzés.

Az eljárás menete

Hogyan cserélhet radiátort?

Kiválaszt egy megfelelő felkészültségű szakembert

Előzetes hozzájárulást kér a Közösképviselőtől

Előzetes hozzájárulást kér a MIHŐ Kft. Beruházás szakterület munkatársától

Egyeztet a kivitelezésről a kiválasztott szakemberrel. A Szolgáltató előírásai szerint a szakemberrel kiválasztásra kerülnek a radiátorok.

Egyeztesse a munkálatok megkezdésének és befejezésének, valamint a rendszer ürítésének időpontját a MIHŐ Kft. Hőszolgáltató Üzemével. Tel.: +36 46 379 450, +36 46 379 360

Radiátorcseréhez szükséges dokumentumok
  • Közösképviselő előzetes hozzájárulása
  • Amennyiben nem a lakás vagy az épületben lévő üzlet tulajdonosa jár el meghatalmazás szükséges az ügyintézéshez

A Szolgáltató előzetes hozzájárulásának kiadása, valamint a rendszer újra töltése díjmentes.

Ügyintézés

Ügyintézés
Személyesen hétfőn és szerdán 8:00 -11:00-ig 3534 Miskolc Gagarin u. 52., 219. sz. iroda
Telefonon +36 46 533 132
E-mailben levél küldése

Hasznos információk

Radiátorcserénél figyelembe kell venni, hogy a felszerelni kívánt új radiátor az épület fűtési rendszeréhez megfelelően illeszkedjen:

  • a radiátor anyaga egyezzen meg az eredeti radiátor anyagával,
  • egycsöves átfolyós fűtési rendszereknél az új radiátor kis áramlási ellenállású legyen,
  • elzárók beépítése tilos, mert a helyiségsort kizárja a fűtésből,
  • az új radiátor teljesítménye jó közelítéssel egyezzen meg a leszerelni kívánt radiátoréval,
  • az új radiátor mérete egyezzen meg a leszerelni kívánt radiátor méretével, hogy az elférjen és a csatlakozási méretek (kötéstávolság) is megegyezzenek,
  • a fürdőszobai csőfűtőtestek falon elhelyezett hőleadóra (pl.: törölközőszárító radiátor) történő cseréjénél a megfelelő típus kiválasztásában kérjük vegye figyelembe épületgépész szakember javaslatát..

Leginkább az egycsöves fűtési rendszerek esetében végzett szakszerűtlen beavatkozás okoz komoly zavarokat a felszálló vezeték működésében. Különös gondot kell fordítani arra, hogy a vásárolt radiátor anyaga megegyezzen az eredeti radiátor anyagával. Amennyiben a jelenlegi fűtési rendszer alumínium radiátorokkal van felszerelve, nem jó, ha pl. acél anyagú radiátorra cseréljük, mert a két különböző anyag között elektrolízis, azaz belső korrózió jön létre. Ekkor a rendszerben iszap keletkezik, mely a különböző területeken lerakódik, akadályozva a benne lévő víz áramlását.

Sok esetben előfordul az is, hogy a közös képviselők tudta nélkül szerelik le a tulajdonosok a radiátorokat. Ez különösen ősszel jelent problémát, amikor a hideg időjárás beköszöntével a közös képviselő megrendeli a fűtést. Ilyen esetekben fordul elő, hogy fűtés indításakor a rendszer nincs feltöltve, vagy nem üzemel megfelelő módon, ezért a fűtés indítása jelentős késedelmet szenved. További problémát jelent, ha a közösség tudta nélkül történik a radiátor cseréje. Ilyenkor a leürített rendszer akár hetekig, nyáron esetleg hónapokig is víz nélkül, üresen áll, mert nincs, aki gondoskodjon a feltöltéséről. Ekkor a hálózat elemeit korróziós folyamatok károsítják.

A hibásan beépített radiátor fűtési elégtelenséget okozhat nemcsak az Ön lakásában, hanem a földszinttől a legfelső emeletig, az egymás alatt és fölött lévő lakásokban is!