Széchenyi 2020 elnyert pályázatok

A távhőszolgáltatás olyan közüzemi szolgáltatás, amely a felhasználóknak távhővezeték-hálózaton keresztül fűtést, illetve használati melegvíz-szolgáltatást biztosít.

A távhőszolgáltató alapvető feladata, hogy a felhasználók elvárásának, igényének megfelelő hőenergiát biztosítsa részükre.

A felhasználók elsősorban a saját igényeik kielégítését biztosító hőmennyiség tekintetében, míg a szolgáltató a felhasználó számára eljuttatandó hő elosztásának, szállításának, termelésének vonatkozásában érdekelt a hatékonyság növelésében. A szolgáltató érdeke továbbá, hogy a felhasználói elégedettség és a rendszer veszteségeinek minimalizálása mellett a felhasználóknak kedvező lehetőséget biztosítson az igényeik kielégítéséhez szükséges energiával való jó gazdálkodásra.

Fentieknek megfelelően a MIHŐ Kft. folyamatosan fejleszti távhőrendszerét.

A projketben szereplő BOKIK és Diósgyőri Tanuszoda épületek hőellátása jelenleg földgáztüzelésű kazánokkal történik. A meglévő kazánok helyett közvetlenül a primer távhőrendszerre csatlakozó felhasználói hőközpontokat alakítunk ki. Az új fogyasztók csatlakozásával a miskolci távhőrendszer kihasználása növekszik, ezáltal annak primer átalakítási tényezője is javul.

A projekt célja az érintett létesítmények távhőre csatlakoztatása, a nemzetgazdasági szintű tüzelőhő felhasználás és ÜHG kibocsátás csökkenés, a  miskolci távhőrendszer kihasználásának fokozása, ezáltal a hatásfok javítása.