Nyári karbantartás időpontja, valamint információk a karbantartással kapcsolatban

2022. 04. 05., k – 12:02

2022-ben a nyári karbantartási munkálatok miatt az alábbi területeken és időpontokban a melegvíz-szolgáltatás szünetelni fog:

  • Avas és Belváros városrészekben: június 28. (kedd) 0:00 órától várhatóan 2022. július 1. (péntek) 24:00 óráig.
  • Bulgárföld és Diósgyőr városrészekben: csak rövid idejű melegvíz-szolgáltatási szünet várható, melyről külön tájékoztatjuk majd az érintett lakókat.

 

Hasznos információk:

A távhőszolgáltatási rendszer nyári karbantartása idején a melegvíz-csapokból hideg víz folyik, amelyet a melegvíz-mérőóra megmér, ami felesleges költséget okoz. Ennek elkerülése érdekében javasoljuk, hogy a melegvíz-csapokat ne használják a karbantartási időszakban.

Mivel a lakóépületek belső fűtési rendszerében a karbantartási munkálatok alatt is víz van, a radiátorcserét csak a MIHŐ-vel egyeztetve, a fűtési csövek ürítését követően lehet elvégezni.

 

Nyári karbantartással kapcsolatos kérdések és válaszok:

Miért van szükség a nyári karbantartásra?

A zavartalan és folyamatos szolgáltatás érdekében a MIHŐ rendszeresen gondoskodik a szolgáltató rendszer ellenőrzéséről, karbantartásáról. A karbantartás során kollégáink olyan hibákat tárnak fel, szüntetnek meg, melyek télen akár fűtésszünetet is okozhatnának.

Míg több, mint két évtizeddel ezelőtt a nyári hónapokban – karbantartás miatt – akár két hétre is szünetelt a melegvíz-szolgáltatás, napjainkban azonban a távfűtött épületek lakóinak csak 3-4 napos leállással kell számolniuk.

A kisebb hőkörzetekben, mint például Diósgyőr vagy Bulgárföld rövidebb idő alatt is el lehet végezni a karbantartást, sőt előfordulhat, hogy a munkálatok nem is minden évben okoznak melegvíz szolgáltatási szünetet, de a nagyobb hőkörzetek, az Avas és a Belváros karbantartása több időt vesz igénybe.

Miért ugyanakkor van az Avason és a Belvárosban a nyári karbantartás?

A munkálatok Diósgyőrben és Bulgárföldön rendszerint egymástól eltérő időpontban történnek. A két nagy hőkörzet az Avas és a Belváros távhőellátása azonban ugyanonnan, a Tatár utcai fűtőműből történik, ezért a karbantartási és javítási feladatokat a Tatár úti fűtőműben, a Belvárosi rendszeren, valamint az Avasi rendszeren minden évben ugyanazon időpontban végezzük. Ekkor párhuzamosan történik a Tatár utcán a két hőkörzet ellátását biztosító gáz és villamos berendezések, nyomástartás, pótvízrendszer, gőzrendszer stb. átvizsgálása, karbantartása, valamint az Avason és a Belvárosban a vezetékhálózat és a hőközpontok karbantartása.  

Miért pont ekkor van a nyári karbantartási időszak?

A fűtési idény szeptember 15. napjától a következő év május 15. napjáig tart, a szokatlanul hideg időjárásra való tekintettel azonban előfordulhat, hogy ügyfeleink május 15. után is igénylik még a fűtésszolgáltatást.

A távhőtörvény alapján karbantartást csak a fűtési szezonon kívül lehet elvégezni. A MIHŐ több évtizede mindig június utolsó teljes hetében végzi el a szolgáltatási szünettel járó karbantartási munkálatokat a saját rendszerén, hiszen ekkorra már véget ér az iskolai tanév megkezdődnek a nyaralások, ez a sokéves gyakorlat lehetővé teszi, hogy a nyári városi rendezvények szervezésénél figyelembevételre kerüljön. A pontos időpont kijelölése érdekében Társaságunk már egy fél évvel a karbantartás előtt egyeztet a gázszolgáltatóval annak érdekében, hogy a Fűtőműi gázszolgáltatási szünet és a távhőszolgáltató rendszerének karbantartása egyazon időben történjen, mert ebben az időszakban akkor sem lenne melegvíz-szolgáltatás, ha a MIHŐ Kft. nem végezne karbantartási munkálatokat.

Tehát már decemberben fixálódik a következő év nyári karbantartásának időpontja, ezért nincs lehetőségünk az időjárással számolni így előfordulhat, hogy a karbantartás ideje alatt esik az eső vagy éppen hőség van. Az extrém időjárási körülmények azonban nem csak a pár napra szolgáltatás nélkül maradt ügyfeleink számára okoznak kellemetlenséget, a MIHŐ karbantartásban részt vevő munkatársai számára is megterhelő feladat a szakadó esőben vagy a tikkasztó hőségben hegesztési munkát végezni.

Miért vesz ennyi időt igénybe a nyári karbantartás?

A nyári karbantartás kezdetére a MIHŐ szakemberei már minden szükséges előkészületet elvégeznek ezzel is rövidítve a szolgáltatási szünetet. Ahhoz, hogy a már elhasználódott/meghibásodott rendszerelemeket a karbantartással érintett szolgáltatási területen kijavítsák, szükség esetén kicseréljék a MIHŐ szakembereinek már a szerelési munkálatok megkezdése előtt el kell végezni az érintett vezetékhálózat leürítését, továbbá a karbantartási feladatok elvégzését követően egy olyan nagy kiterjedésű rendszer esetében, mint az Avas vagy a Belváros több órán át tart a rendszer feltöltése, légtelenítése és felmelegítése, ez az időtartam és a javítási ideje együttesen határozza meg a szolgáltatási szünet hosszát.

Mindenkori célunk, hogy ügyfeleink a lehető legjobb minőségben vehessék igénybe szolgáltatásainkat, ezért minden évben igyekszünk úgy kialakítani a karbantartási munkálatok rendjét, hogy azzal a legkisebb kellemetlenséget okozzuk és a lehető legjobb műszaki állapotban indíthassuk újra a rendszert.